×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in

RSS

Vijesti

ZAVRŠENA DRUGA OVOGODIŠNJA AKCIJA DARIVANJA KRVI

Kada čovjek odluči davati krv za druge ne vodi ga misao o slobodnim danima,nagradama priznanjima tako je i ovaj put bilo. Na drugu akciju odazvalo se 25 davatelja njih dvadeset dvoje je dalo krv troje je odbijeno zbog zdravstvenih razloga i na ovoj akciji imamo dvoje novih davatelja. Hvala svima na ovom plemenitom činu.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 84 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

DEZINSEKCIJA KOMARACA

Obavještavamo Vas o namjeri (ovisno o klimatskim prilikama) izvođenja radova druge adulticidne dezinsekcije komaraca na području grada Vrlike dana 11. kolovoza 2022. godine s početkom u 02:00h.
Dezinsekcija će se provesti prizmenom metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s preparatom CYMINA ULTRA.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 324 puta
 • Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Kolovoz 2022 09:35

POKRENUTA ONLINE TRŽNICA

Na Facebooku profilu projekta Dinara back to LIFE pokrenuta je online tržnica s domaćim poljoprivrednim proizvodima s područja Dinare, Troglava i Kamešnice, kao i iz njihovog podnožja. Na ovoj će se digitalnoj tržnici moći pronaći i turističke usluge s dinarskog područja. Svi zainteresirani pozvani su da se jave i besplatno oglase na ovoj grupi - https://www.facebook.com/groups/2995775084049609
Tržnica zasad nudi janjeće meso, kozje i jareće meso, telad, magareće mlijeko, kokošja jaja i sir. Nude se zatim pčelinji proizvodi kao što su med, propolis, pelud, medni sirup i matična mliječ te proizvodi od žitarica kao što su pšenica, kukuruz, pšenično i kukuruzno brašno, ječam, raž te palenta. Usto, na ovoj se grupi može pronaći i ugostiteljske usluge i najam soba.
Pozvani su svi vlasnici OPG-ova s područja Dinare, Troglava i Kamešnice te s podnožja ovih planina koji mogu ponuditi svoje domaće proizvode, kao i turističke djelatnike s dinarskog područja, koji se žele oglašavati na ovoj grupi da se jave izravno u inbox grupe kako bi njihov oglas bio objavljen.
Projekt Dinara back to LIFE bavi se obnovom staništa na Dinari, a kroz podršku poljoprivrednim djelatnicima osigurat će se da restaurirani travnjaci ponovno ne zarastaju.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 404 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

ĐAKOVAČKA VEČER U VRLICI

U domaćem kruhu mazanom mašću i posutom crvenom paprikom, slavonskim delicijama poput kulina, domaćeg sira i pečenice, te čobancu kuhanom u kotlu od 300 litara, mogli su proteklog vikenda uživati Vrličani i njihovi gosti. Slavonske specijalitete za njih su priredili predstavnici grada Đakova koji su ondje, u okviru programa Vrličkog ljeta, boravili proteklog vikenda te upriličili „Đakovačku večer“. Mirisi slavonske kuhinje širili su se ulicama Vrlike te privukli brojne domaće ljude, ali i goste koji ondje ljetuju. Slavonski čobanac tako je među ostalima, prvi put kušao par iz Engleske koje je oduševila naša delicija. Domaće specijalitete kušali su i Đakovčani koji su se ondje zatekli na ljetovanju. Naime, dobro je poznato da Đakovo i Vrliku vežu brojne poveznice, a svakako je najvažnija ona da su brojni, danas Đakovčani, potekli iz ovog kraja. Bio je to povod da ova dva grada prije nekoliko godina potpišu Sporazum o suradnji i prijateljstvu. U slavonskoj kuhinji uživao je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja te brojni drugi. Uz mirise naših delicija, Vrlikom se širila i pjesma đakovačkih tamburaša, Slavonskog veza. Domaćin gostima iz Đakova predvođenim gradonačelnikom Marinom Madarićem bio je vrlički gradonačelnik Jure Plazonić. Za svoje goste osigurao je praćenje naše najpoznatije opere „Ero s onoga svijeta“ koja je izvedena pokraj vrličke Česme. Tradicija je to započeta još 2006 godine, a upravo je to mjesto gdje je rođeni Vrličanin, književnik Milan Begović pronašao inspiraciju za libreto opere, dok je Jakov Gotovac pronašao ishodište brojnih folklornih poticaja koje je uklopio u svoje remek-djelo. Protagonisti opere bili su tenor Miljenko Đuran u ulozi lukavog seljaka Miće, odnosno Ere, bas Mate Akrap bio je gazda Marko, mezzosopranistica Terezija Kusanović Markova je žena Doma, a Markova kći iz prvog braka Đula je sopranistica Antonija Teskera. Bariton Marko Lasić tumačio je ulogu Mlinara Sime, čobanče je Tea Požgaj. Oni, uz Zbor i Orkestar HNK Split, te plesače KUD-a Jedinstvo upotpunjavaju brojni ansambl ove predstave. Po završetku opere, s Đakovčanima se u razgovoru zadržao tenor Miljenko Đuran koji je Eru do sad utjelovio više od stotinu puta a samo na vrličkoj Česmi 14 puta.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 530 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed