×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in

RSS

Kultura

VRLIČANI NA ĐAKOVAČKIM BUŠARIMA

Grupa vrličana na čelu s gradonačelnikom Jurom Plazonićem posjetila je grad prijatelj Đakovo zbog sudjelovanja na manifestaciji Đakovački bušari. Središnji dio 29. Đakovačkih bušara – „Bušarenje“ odnosno prodaja tradicionalnih i autohtonih proizvoda održana je 11. veljače na đakovačkom Korzu, a tijekom prijepodneva 40 izlagača privuklo je na gradsku šetnicu brojne građane i njihove goste. Vrličani su tako na "Bušarenju" počastili svoje prijatelje iz Đakova vrličkim uštipcima koje su ispekle vrijedne ruke vrličanki te domaćim vrličkim pršutom. Vrlički štand je bio jedan od najposjećenijih na koje je svraćalo i staro i mlado posebno đakovčani koji porijeklo vuku iz Vrlike, pitajući za svoju rodbinu te šaljući velike pozdrave Vrlici i vrličanima. U popodnevnim satima ekipa iz Vrlike sudjelovala je u najvećoj pokladnoj povorci istočne Slavonije u kojoj je sudjelovalo oko 1500 maškara. Tema kojom su vrličani predstavili svoj kraj bila je prikaz života ljudi s kraja prošlog stoljeća. Za svoje uprizorenje vrličani su dobili pohvalnicu te zahvalnicu za sudjelovanje. Kroz sudjelovanje na Đakovačkim bušarima gradovi Vrlika i Đakovi još su se više povezali te produbili svoju suradnju. Nadamo se sudjelovanju sljedeće godine na 30. Đakovačkim bušarima.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 495 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

ERO S ONOGA SVIJETA NA HRT

Naša najpopularnija opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca se na dan 30. srpnja 2022. već 14. put izvela u Vrlici, rodnom gradu libretista Milana Begovića. Već tradicionalno dio je to Splitskoga ljeta u sklopu kojega ansambl HNK Split gostuje u Vrlici, u predstavi koju je režirao Krešimir Dolenčić. U četvrtak, 3. studenoga u 19 sati na Trećem slijedi novo izdanje emisije Svijet klasike.
Mjesto izvedbe je vrlička česma sagrađena za posjeta austrougarskog cara Franje Josipa I Vrlici, preko koje je sagrađena scena, a u podnožju je smješten orkestar.
Prvi put je ovoga ljeta događaj zabilježila hrvatska televizija svojim reportažnim kolima, ali i dodatnom splitskom HTV ekipom koja je dokumentaristički bilježila pripremu središnje godišnje svečanosti u mjestu, uz lokalne čuvare vrličkih kulturnih vrijednosti, glazbe, plesa i narodnih nošnji, članove raznih naraštaja KUD-a "Milan Begović", kao i dirigenta Harija Zlodru te tumače glavnih uloga.
A to su redom: Miljenko Đuran (Mića), Antonija Teskera (Đula), Terezija Kusanović (Doma), Marko Lasić (Mlinar Sima) i Mate Akrap (Gazda Marko).
Kontekst izvedbe pružaju nam naši domaćini - gradonačelnik Jure Plazonić i direktorica TZ grada Vrlike Dijana Maras - dok nam pojedine gastronomske vrličke motive koje Begović spominje početkom trećeg čina, "Na derneku", pojašnjavaju pršutar Ivan Baturina i vinar Ivan Ćorić.
Voditeljica i urednica emisije je Jana Haluza.
Svijet klasike, osim na HTV3, možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme nalazi se i arhiva emisija.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 1127 puta
 • Poslijednja izmjena dana Srijeda, 02 Studeni 2022 12:56

VEČER PISME, KOLA I NARODNIH OBIČAJA

Tamo gdje izvire jedan od brojnih pritoka rijeke Cetine, mjestu okupljanja i druženja Vrličana, na vrličkoj Česmi koja je inspirirala i Milana Begovića da napiše libreto za najpopularniju hrvatsku operu ‘Ero s onoga svijeta’, ove subote održat će se kulturno-glazbena manifestacija ‘Večer pisme, kola i narodnih običaja.
Nakon svečanog mimohoda ulicama Vrlike, na velikoj pozornici izmjenjivat će se kulturno-umjetničke udruge prezentirajući etno običaje svoga kraja. Gostujući u programu Hit radija Matej Milković, predsjednik KUU Milan Begović istaknuo je važnost održavanja ovakvih manifestacija:
 
‘Ova etno večer dio je naše manifestacije Vrličko ljeto 2022. Nakon svjetskog prvenstva u spremanju Vrličkih uštipaka slijedi ova manifestacija. Drago nam je da će naši gosti iz Bosne I Hercegovine, Like, Vrgorca, Zadra, Kaštela, zajedno s nama domaćinima predstaviti običaje, tradiciju i povijest hrvatske etno-baštine i kulture. Nakon kuluturno umjetničkih društava zabavna večer je uz TOTEM bend. Tu je naravno i gastronomska ponuda. Naši vrlički lovci i članovi HPD Zolj pripremaju divljač i ostale delicije’, istaknuo je Milković, pozivajući ne samo Vrličane nego i sve ljude dobre volje da dođu u Vrliku na Česmu na ovu kulturno umjetničku večer, kao i tjedan dana poslije kada će se u dva dana, petak 29. i subota, 30. srpnja uprizoriti čuvena opera Ero s onoga svijeta.
Organizator priredbe je KUU Milan Begović’ uz potporu Grada Vrlike i vrličke Turističke zajednice.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 1657 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

GRKOKATOLICI PROSLAVILI ŽUPNI BLAGDAN SVETE TROJICE

Dalmatinski grkokatolici su i ove godine svečano proslavili blagdan župe Svete Trojice u Vrlici. Najprije je održana panihida (molitva za pokojne) ispred spomen-kapelice Svete Trojice koja je izgrađena prošle godine. Nakon toga je služena Sveta Liturgija u crkvi Gospe Rožarice koju je predvodio o. Zenjo Zastavni. Služili su još fra Ivan Čupić i otac Jan Jakubov koji živi u obližnjim Kričkama, a prošle godine je imenovan vrličkim grkokatoličkim župnikom. Slavlje je uveličala klapa ''Drniš'' koja je održala koncert. Proslavi su se priključili vrlički rimokatolički župnik, braća franjevci, gradsko poglavarstvo, rimokatolici iz Vrlike i okolice kao i hodočasnici iz Splita i Brodarice.
o. Zenjo je u propovjedi naglasio da svakim grijehom umiremo te da smo kao kršćani pozvani da ustajemo iz mrtvih kako nas poziva sv. Pavao. Svaki trenutak života je dragocjen jer u svakom smo pozvani da stvaramo duhovno bogatstvo s kojim ćemo prijeći iz zemaljskog u Nebesko Carstvo. Moramo se i sami potruditi tj dignuti se iz mrtvih jer nas Bog neće na silu ugurati u raj ako mi to nećemo.
Grkokatolička župa Vrlika osnovana je davne 1834. godine i pripada Dalmatinskom grkokatoličkom vikarijatu. Grkokatolički župnici bili su ugledni i aktivni članovi mjesne zajednice. Istaknuo se don Petar Stanić koji je tijekom službe u Vrlici bio povjerenik Kninskog starinarskog društva te je surađivao s poznatim hrvatskim arheolozima don Franom Bulićem i fra Lujom Marunom. Tijekom 20. stoljeća vrlički grkokatolici su bili izloženi raznim pritiscima, dosta ih se iselilo, a 1971. godine srušena im je crkva. Proslava Svete Trojice u Vrlici obnovljena je prošle godine kada je nakon više desetljeća služena liturgiju, a mjesto je pohodio križevački vladika Milan Stipić.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 1377 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed