Logo
 Ispiši ovu stranicu

UPOZORENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA VRLIKE!

UPOZORENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA VRLIKE!
Stožer civilne zaštite Grada Vrlike moli građane da se pripreme na potencijalno nadolazeće ekstremne vremenske uvjete koji se očekuju narednih dana.
U nastavku su upute kojih se trebamo pridržavati u slučaju jake zime, snježnih oborina, olujnog ili orkanskog vjetra.

 

JAKA ZIMA I SNJEŽNE OBORINE
Jaku zimu i snježne oborine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te pojave mogu prouzročiti.
Postupak u slučaju jake zime:
• Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.
• Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.
• Opskrbite se neophodnim namirnicama, energentima i lijekovima dostatnim za nekoliko dana.
• Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.
• U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.
  Također imajte na umu da troškove zamjene vodomjera koji se ošteti uslijed smrzavanja snosit će potrošač.
Postupak u slučaju snijega i poledice:
• Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.
• Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.
• Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
• Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.
• Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
• Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.
  Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!
• Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).
• Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
  Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
• Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

 

OLUJNI ILI ORKANSKI VJETAR
Snažna strujanja zraka koja nastaju uslijed razlika u atmosferskom tlaku i temperaturi zraka mogu imati brzinu i snagu takvih razmjera da prouzroče materijalnu štetu i ljudska stradanja, od neznatnih do katastrofalnih. Jako strujanje zraka često je praćeno i oborinama, kišom ili snijegom, što dodatno povećava razmjere šteta, a postupke zaštite i spašavanja čini složenijima.
Jak vjetar ne javlja se iznenada i trenutno. Meteorološka služba tu pojavu prognozira s vrlo velikom vjerojatnošću, a i laici ih mogu temeljeno na vlastitim iskustvima predvidjeti uoči njihova nastupanja.
Postupak priprema:
• Već pri projektiranju i gradnji objekata vodite računa o mogućem učinku najjačih zabilježenih vjetrova na vašem području i gradite u skladu s građevinarskim zahtjevima za takve uvjete.
Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 22 Veljača 2018 16:47

Izrada i održavanje - Valdez d.o.o.