×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in


U ČETVRTAK DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI

crvenikriz

Dragi sugrađani pokažite plemenitost i otkrijte najbolji dio sebe. Gradsko Društvo Crvenog križa Vrlika  poziva na  akciju dobrovoljnog darivanje krvi koja će se  održati 23.07. 2015 u prostorima ambulante s početkom u 8 sati.

Tko je dobrovoljni davatelj krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni davatelj krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Osnovna načela davanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.

Kako se postaje dobrovoljni davatelj krvi?

Jednostavno - najprije morate donijeti odluku da želite davati krv i tako spašavati živote ljudi. Javite se u svoje društvo Crvenog križa. Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi.

Koliko često i tko može dati krv?

Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Koji su razlozi privremenog odbijanja davatelja?

Razlozi privremenog odbijanja davatelja
- nizak hemoglobin,
- visoki ili niski krvni tlak,
- žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja,
- lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada),
- tetovaža i piercing,alkoholizirano stanje,
- uzimanje antibiotika,
- cijepljene osobe,
-  nakon primanja transfuzije,
-  nakon operativnih zahvata i sl.

Ovo su samo neki od razloga privremenog odbijanja. Konačnu odluku donosi liječnik prilikom pregleda i razgovora s davateljem prije samog čina davanja krvi.
Ako ne možete dati krv - NE OČAJAVAJTE!

Može li čovjek davanjem krvi dobiti AIDS?

NE - to nije moguće! Davanjem krvi ne može se dobiti niti AIDS niti bilo koja druga bolest. Pribor koji se koristi prigodom uzimanja krvi je zapakiran, sterilan i za jednokratnu uporabu.

Može li davanje krvi biti štetno za ljudsko zdravlje?

NE - zdravi organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira razinu željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Određuje se i pripadnost krvnoj grupi (A, B, AB, O; svaka može biti Rh + ili Rh -).