×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found
log in

RSS

Vijesti

POČETAK PREDOČAVANJA ELABORATA KATASTARSKE IZMJERE ZA KOSORE

Pozivamo sve nositelje prava na zemljištima u k.o. Kosore Nove na predočavanje podataka elaborata nove izmjere.
Predočavanje će se održavati u prostoriji Doma kulture (ulaz kod banke) od 04.12.2023. do 19.12.2023. godine.
U postupku predočavanja će Vam biti predočeni podaci iz popisnog lista i izvoda iz katastarskog plana. Navedeni podaci dostavljeni su Vam u prilogu Poziva na predočavanje te Vas molimo da ih dobro proučite prije samog predočavanja.
Nositelji prava u postupku predočavanja elaborata potvrđuju da su im predočeni podaci nove izmjere te potpisuju izjavu kojom potvrđuju da su suglasni s predočenim podacima u popisnom listu i izvodu iz katastarskog plana.
Dokumentaciju koja je vezana uz dokazivanje vlasništva potrebno je dostaviti pravnim stručnjacima iz odvjetničkog društva Matulić i Bilić.
Molimo Vas da unaprijed pripremite osobnu iskaznicu te da se pridržavate unaprijed definiranih termina za predočavanje.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 125 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 27 Studeni 2023 13:17

POTPISAN MEMORANDUM O SURADNJI ZA OČUVANJE DINARE

Potpisivanjem Memoranduma o suradnji za očuvanje prirode Dinare obilježen je završetak projekta „Dinara back to LIFE“, koji je započeo u siječnju 2020. godine.
 
S ciljem očuvanja dinarskih travnjaka i poticanjem održivog razvoja na području Dinare, projekt Dinara back to LIFE postigao je mnogo. Posljednje gotovo četiri godine obnovljeno je više od 700 ha dinarskih travnjaka, 20 bunara i lokvi, kilometri planinskih staza i suhozida, a svoj doprinos dali su brojni dionici. Ostvareni rezultati već sad imaju pozitivan učinak na očuvanje staništa ptica koje ovise o otvorenim dinarskim travnjacima. Osim toga, započeli su i važni zakonodavni procesi koji će pomoći u osiguranju održivosti očuvanja travnjaka u budućnosti.
No kako bi nas priroda Dinare i dalje darivala svojim bogatstvom, potrebno je dugoročno održivo upravljanje njenim prostorom i međusobna suradnja različitih dionika na očuvanju prirode. Upravo zbog toga, nakon višegodišnje demonstracije da je obnova travnjaka Dinare moguća i da su rezultati ostvarivi, projekt Dinara back to LIFE stavio je za cilj naglasiti važnost suradnje institucija iz različitih sektora koje imaju vrlo važnu ulogu u temama upravljanja prirodom, ali i svojim radom utječu na stvaranje pozitivnog okruženja u društvu i daju potporu ruralnom razvoju.
Tim povodom, službeni završetak projekta Dinara back to LIFE obilježen je svečanim potpisivanjem Memoranduma za očuvanje prirode Dinare u kojem su, uz projektne partnere, sudjelovale jedinice lokalnih i regionalnih (područnih) samouprava te predstavnici javnih ustanova iz obje županije. Činom potpisivanja na taj način se želi osnažiti međusobna suradnja institucija za očuvanje prirode, jačati svijest o važnosti zaštite prirode te promovirati održiv razvoj dinarskog područja.
Na otvaranju svečanosti u Muzeju Sinjske alke, poruku dobrodošlice uputila je direktorica Udruge Biom Ivana Selanec te iskazala zahvalnost za očuvanje bioraznolikosti Dinare, ali i napomenula da je međusobna suradnja i podrška svih potpisnika Memoranduma i ostalih dionika ključna za njenu budućnost. Pozdravnu riječ uputio je i župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić koji je iskazao važnost prostora Dinare:
 • U životu sam imao priliku puno putovati i živjeti u različitim gradovima, ali ništa se ne može usporediti s onim osjećajem kad se ujutro probudim i kroz prozor ugledam Dinaru! Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija su posebice obilježene ovom moćnom planinom, iz koje izviru dvije rijeke koje nam daju vodu, pa samim time i život - Cetina i Krka. Kao i naši preci, i mi ovisimo o Dinari, stoga moramo osvijestiti važnost njezinog očuvanja i zaštite. Zbog sve većeg pritiska turizma na njezine prirodne resurse, potrebno je što prije osnovati Javnu ustanovu Park prirode Dinara, čije bi idealno sjedište bila općini Kijevo – poručio je župan Marko Jelić.
Uz župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića, svečanosti potpisivanja Memoranduma prisustovali su pročelnica Upravnog odjela za okoliš Splitsko-dalmatinske županije Marija Vuković, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, te načelniici Općine Kijevo Martin Ercegovac i Općine Hrvace Dinko Bošnjak, kao i ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije „More i krš“ Domagoj Lažeta. Izrazitu podršku projektu pružuilo je i Ministarstvo poljoprivrede kroz rad svojih predstavnika unutar savjetodavnog vijeća projekta.          
Ciljevi projekta restauracije travnjaka predstavljeni su kroz ''Otvoreni tip staništa – travnjaci'' snimljen u drugoj godini projekta kada je započelo ručno uklanjanje drvenaste vegetacije, za vrijeme trajanja velikog volonterskog kampa u kojem je sudjelovalo dvadesetak studenata iz cijele Hrvatske. Kasnije je voditelj projekta Tomislav Hudina predstavio rezultate projekta i naglasio kako je najveći uspjeh, osim obnove travnjaka i stočarske infrastrukture, suradnja sa šesnaest lokalnih stočara te brojnim drugim lokalnim dionicima koji su se uključili u aktivnosti.
Potpisivanje Memoranduma
 
Memorandum o suradnji za očuvanje prirode Dinare dokument je kojim se želi uistinu očuvati prirodne vrijednosti dinarskog područja. Svi potpisnici Memorandum, jedni prema drugima, ali i prema javnosti, obvezuju se raditi na očuvanju prirode i njenom održivom korištenju. Memorandum obuhvaća sedam točaka s primjerima, odnosno prijedlozima aktivnosti kako doprinijeti;
 • Suradnjom poticati očuvanje održivih tradicijskih praksi i kulturnih vrijednosti područja;
 • čuvati i obnavljati dijelove tradicionalne infrastrukture vezane uz stočarstvo;
 • podizati interne kapacitete te razmjenjivati znanje i vještine na temu održivosti i očuvanja bioraznolikosti;
 • Suradnjom i zajedničkim aktivnostima podizati kapacitete i vještine lokalne zajednice za razvoj održivih praksi.
 • Surađivati i međusobno pružati podršku pri izradi planskih i strateških dokumenata da bi se što više uvažile potrebe očuvanja bioraznolikosti.
 • osigurati razvoj ruralnog područja koji se temelji na uvažavanju prirodnih vrijednosti
 • Nadamo se da će imati dalje sluha za slične projekte i inicijative, koji ne moraju biti pokrenuti s naše strane, nego će se možda i oni se sami interesirati da pokrenu nekakve nove suradnje, neke nove projekte, te da što god radili uvijek imaju na umu očuvanje Dinare i tog područja koje je iznimno biološki raznoliko, ali i bogato kulturnim i
povijesnim naslijeđem. – rekao je voditelj projekta Tomislav Hudina na pitanje što se očekuje od potpisnika.
U duhu zajedničkog rada za prirodu Dinare i njene stanovnike, preostalo je samo ponoviti ''Čuvajte naše blago'' i dodati komentar kojeg smo već ranije, tijekom anketiranja stanovništva na početku projekta, čuli : ne za nas, već za generacije koje dolaze.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 177 puta
 • Poslijednja izmjena dana Srijeda, 22 Studeni 2023 12:19

NESTANAK VODE

Dana 08. i 09.11.2023. godine (srijeda) od 08:00h do 16:00h doći će do prekida isporuke vode putem sustava javne vodoopskrbe zbog radova na održavanju vodoopskrbnog sustava u naseljima Kosore, Vinalić, Ježević, Matkovine i Koljane. U slučaju ranijeg završetka radova, voda će se pustiti u sustav prije navedenog termina.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 158 puta
 • Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 09 Studeni 2023 07:17

IZOBRAZBA ZA EKO SHEME I IAKS MJERE

Pozivamo poljoprivredna gospodarstva s područja grada Vrlike koja su prilikom podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu u 2023. godini zatražili plaćanje za eko sheme i IAKS mjere te time preuzela obvezu pohađanja izobrazbe.
Sukladno odredbama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu (NN 25/23, 52/23 i 56/23) jedan od uvjeta za ostvarenje potpore je dokaz o završenoj izobrazbi. Korisnici plaćanja za eko sheme i IAKS mjere obvezni su svake godine završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje 6 sati.
 
Izobrazba na području grada Vrlike će se održati:
- EKO SHEME: 2.11.2023. godine (četvrtak), Trg dr. Franje Tuđmana 1, Velika dvorana Doma kulture
- IAKS MJERE: 3.11.2023. godine (petak), Trg dr. Franje Tuđmana 1, Velika dvorana Doma kulture
 
Prijaviti se možete na mrežnoj stranici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede na sljedećim linkovima:
ili pozivom na broj telefona:
098/9919860 Ante Plazonić (privatni savjetnik)
Izobrazbe su besplatne za sve korisnike.
Edukacije će održati mag. ing. agr. Ante Plazonić, ovlašteni savjetnik pri Hrvatskog agronomskoj komori.
 • Objavljeno u Vijesti
 • Pročitano: 279 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed