log in

RSS

Kultura

POSJETA PRASVETIŠTU GOSPE STOMORIJE

U hrvatskom prasvetištu Gospe Stomorije u Kaštelama 14.08. 2017. g svečano je proslavljena svetkovona Uznesenja BDM na Nebo.
Misu uočnicu predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović u koncelebraciji s dr.don Marinkom Stantitićem i župnikom don Darijem Ćorićem.
Slavlje je započelo u župnoj crkvi sv.Petra u Kaštel Novom, odakle je u velikoj procesiji krenulo prema prasvetištu.
Sliku majke Božje - Gospe Stomorije nosili su bratimi bratovštine,policija,vatrogasci, lovci, mladi, brojne molitvene zajednice i udruge te naši momci u narodnoj nošnji iz Vrlike.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 45 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

PRIČA S OLIBA

Davne 1476. godine nekolicina Vrličana morala je napustiti svoj rodni kraj. Krenuli su na put pod vodstvom župnika Jurja Cetinjanina. Stigavši u grad Zadar, dobili su uputu da odu i nastanu otok Olib.
Vjera u Boga bila je snažna, pa tako su iz svoje župe nosili križ kojeg su skupa sa svojim kršćanskim duhom donijeli na Olib.
Kročili su na tlo Oliba i tako prenijeli svoju kulturu, običaje i vjeru. Bili su jedini stanovnici otoka, s vremenom taj broj se povećavao i tako je na Olibu do 2. Svjetskog rata živjelo oko 2 000 stanovnika. Važan je i podatak da je s Oliba u Službu Gospodnju otišlo preko 100 stanovinka. Došao je 2. Svjetski rat i opet se bježalo, ovaj put narod je otišao uglavnom u Ameriku. Tako su se vrlički korijeni rasuli svuda po svijetu. Danas na otoku Olibu živi oko 100 stanovnika.
Na nastupu u Zadru upoznali smo gospođu Irenu Budešu, voditeljicu KUU Zora s Oliba. Vrlo brzo smo se povezali i dogovorili susret. Već na folklornoj večeri u Vrlici, KUU Zora bili su naši domaćini. Zanimljiv je i način na koji udruga Zora djeluje. Naime, oni nemaju puno susreta i proba jer članovi su većinom zapravo svi odseljeni u Ameriku. Na Olib dođu jednom godišnje, uglavnom u isto vrijeme i tada prezentiraju svoje običaje.  Nastupali su sa svojim Olipskim plesom, uživali su u Vrlici, oduševili se svojim domaćinima, probali vrličke delicije i na kraju napravili mali izlet u Cetinu.
Sljedeću nedjelju 25.7.2017.godine KUU Milan Begović gostovala je na otoku Olibu. Svi su željno isčekivali pristajanje trajekta. Doček je bio prekrasan, zakuska, pjesma i dobro raspoloženje. No, doći na more i ne okupat se ne bi imalo smisla, pa su tako članovi proveli dan na predivnom moru.
U 20:00h imali smo susret sa mještanima i članovima KUU Zora u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje se nalazi križ kojeg su prije više od 500 godina donijeli naši Vrličani. Prizor je bio divan, vrlička nošnja i Vrličani pokraj križa donesenog sa našeg tla. Olipski svećenik održao je propovijed, ispričao povijest naseljenja Oliba i dao nam blagoslov.
Uputili smo se zajedno s KUU Zora na mjesto gdje nas je čekao nastup. Prije samog nastupa uslikali smo se zajedno kraj Kule Kaštel iz 16.st.
Na nastupu smo predstavili Vrličko kolo, ojkavicu i diple, a koliko su naši domaćini bili oduševljeni morali smo se vratiti još jednom na pozornicu.
Na kraju je naravno uslijedila zakuska i zabava do jutarnjih sati kad je došlo vrijeme da se ponovno ukrcamo na trajekt i vratimo u Vrliku.
Olib je jedno prekrasno mjesto, ispunjeni smo što smo imali priliku otići tamo i ponosni smo što su naši korijeni baš tamo pušteni.
Veza između Vrlike i Oliba sad je još jača i nadamo se da neće pasti u zaborav.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 259 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

4. SVJETSKO PRVENSTVO U PEČENJU VRLIČKIH UŠTIPAKA

U subotu, 29.07. u 18:00 na Česmi u organizaciji Turističke zajednice Grada Vrlike i Kulturno umjetničke udruge "Milan Begović", održalo se 4. godinu za redom „Svjetsko prvenstvo u pečenju uštipaka“.  Pripreme su počele u 18 sati, a natjecalo se 9 grupa po 2 člana. Bilo je mnoštvo posjetitelja koji su u redovima nestrpljivo čekali da probaju uštipke. Turistička zajednica podijelila je pregače natjecateljima koje je donirala gđa Ruža Vrančić kojoj od srca zahvaljujemo na lijepoj gesti.
Članovi žirija su bili Željko Turudić, Dujka Lisičar i Ivanka Luetić Boban. Posao im zaista nije bio lagan no uspjeli su izabrati 3 najbolja:
1.    Mjesto osvojile su Zdravka Plazonić i Boja Režić ( pehar + 800 kn )
2.    Mjesto osvojile su Marija i Bosiljka Blažević ( medalje )
3.    Mjesto osvojile su Ana Samardžić i Mirjana Vicić ( medalje )
 

Od 20:00 do 21:00 h mogla se posjetiti Večer poezije i Izložbi slika od naše udruge Vlaho Bukovac iz Splita čiji članovi nas rado obilaze već četvrtu godinu.

Nakon izložbe na Česmi  je posjetitelje do pola noći zabavljao bend Sinovi Hercegovine.

 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 300 puta
 • Poslijednja izmjena dana Utorak, 01 Kolovoz 2017 07:59

PEČENJE UŠTIPAKA PREBAČENO NA ČESMU

4. Svjetsko prvenstvo u pečenju uštipaka održati će se na vrličkoj Česmi umjesto na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Sve drugo ostaje nepromjenjeno.
 • Objavljeno u Kultura
 • Pročitano: 275 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed