log in

RSS

Gradska uprava

POTPISAN UGOVOR ZA UREĐENJE ULICE MILANA BEGOVIĆA

Gradonačelnik Jure Plazonić i član uprave G.P.P. MIKIĆ d.o.o. Nikola Turčić danas su potpisali ugovor o izvođenju radova na uređenju ulice Milana Begovića u Vrlici.
Naime, tvrtka G.P.P. MIKIĆ d.o.o. iz Omišlja na javnoj nabavi ponudila je najpovoljniju ponudu te će vrijednost ugovora iznositi 757.477,00 kuna (bez PDV-a).
Početak radova predviđen je za 02. srpnja a izvođač se obvezuje radove izvesti u roku od 120 kalendarskih dana.
 
 • Objavljeno u Gradska uprava
 • Pročitano: 77 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovitog davanja krvi. Taj dan ujedno je prigoda za zahvalu i odavanje počasti svim darivateljima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote. Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi održava se u 2016. godini pod sloganom „Krv nas sve povezuje“ (engl. „Blood Connect us all“).
Jedna četvrtina čovječanstva može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju po načelima: dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, dok se za tri četvrtine stanovništva krv osigurava rodbinskim i prijateljskim davanjem i plaćanjem davateljima krvi. Navedena načela prva je 1948. godine prihvatila Liga društava Crvenog križa (današnja Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, IFRC), a podržala Svjetska zdravstvena organizacija, koja je ponovno istaknula njihov značaj nakon pojave AIDS-a, zbog širenja ove bolesti putem krvi koja se uzimala od plaćenih davatelja.
Prema epidemiološkom stanju proširenosti neke bolesti u jednoj zemlji, određuju se testovi za ispitivanje prikupljene krvi na prisutnost uzročnika zaraznih bolesti. U Hrvatskoj se, kao i u razvijenim zemljama svijeta, zbog zaštite i sigurnosti bolesnika te pravodobnog i uspješnog transfuzijskog liječenja provodi samo dobrovoljno davanje krvi. Darivatelji krvi su nacionalno i strateško bogatstvo svake zemlje. Kao i u mnogim zemljama tako i u Republici Hrvatskoj organizacija, prikupljanje i raspodjela krvi povjerena je službi za transfuzijsku medicinu i Crvenom križu koji u zajedničkoj suradnji ostvaruju prikupljanje potrebnih doza krvi za potrebe zdravstva.
Tko može biti darivatelj krvi?
Život i zdravlje suvremenog čovjeka ugroženi su ozljedama i bolestima pa je u liječenju nekih bolesti krv nezamjenjiv lijek. Prema definiciji, dobrovoljni davatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i za to ne prima nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati zamjenom za novac.
Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina i u dobi od 65 do 70 godina ako krv daje jednom do dva puta godišnje. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Prije svakog davanja krvi radi se liječnički pregled svakog pojedinog darivatelja. Davanje krvi (450 mililitara ili jedna doza krvi) traje desetak minuta, nakon čega slijedi odmor od 30 minuta i zahvalni obrok. Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, već se, dapače, kontrolira zdravstveno stanje darivatelja krvi. Pribor za uzimanje krvi je sterilan i za jednokratnu uporabu. Za vrijeme davanja krvi darivatelj je pod kontrolom zdravstvenog radnika, a svi podaci i rezultati testiranja su liječnička tajna. U Hrvatskoj se godišnje prikupi oko 180.000 doza krvi jer približno 100 tisuća osoba godišnje daruje krv, od čega je 30 posto žena i 70 posto muškaraca.
Uloga Hrvatskog Crvenog križa
Da bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj davatelja krvi, odnosno dovoljne količine krvi u pričuvi. S tim ciljem u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davanja i prikupljanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa preko svojih društava koja okupljaju darivatelje krvi i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te zavoda za transfuzijsku medicinu u drugim gradovima koji rade na uzimanju krvi, što u zajedničkoj suradnji omogućuje podmirenje iskazanih potreba zdravstva za krvi i krvnim pripravcima.
Od 1953. godine, 25. listopada obilježava se Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj, a na dan kada je u Željezari Sisak u organizaciji Crvenog križa održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi – do tada su se potrebe za krvi osiguravale od plaćenih davatelja, članova obitelji ili prijatelja. Hrvatski Crveni križ se svakako smatra utemeljiteljem i promotorom dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj.
Hrvatski Crveni križ svim darivateljima krvi upućuje iskrene čestitke povodom
Svjetskog dana darivatelja krvi - 14. lipnja
i zahvaljuje na darovanoj krvi, čime su pomogli liječenju i spašavanju ljudskih života.
 • Objavljeno u Gradska uprava
 • Pročitano: 66 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

VRLIKA NABAVILA MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica koja služi odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada iz kućanstva. Građani će moći, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu.
Eko Vrlika d.o.o. će korisnike naknadno obavijestiti o rasporedu lokacija i radnom vremenu organiziranog prikupljanja otpada u mobilnom reciklažnom dvorištu.
Projekti odvojenog skupljanja otpada koji se može reciklirati te izdvajanje štetnog i opasnog otpada dio su cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u gradu Vrlici.
U ukupno oko 80 spremnika, smještenih na javnim površinama, odvojeno se prikupljaju papir, staklo, plastična i metalna ambalaža, tekstil i biootpad, a u novom mobilnom reciklažnom dvorištu prikupljati će se tridesetak vrsta otpada iz kućanstava (uključujući i neke vrste opasnog otpada).
Pravnim osobama neće biti dozvoljeno odlaganje bilo kakvog otpada na mobilnom reciklažnom dvorištu.
 • Objavljeno u Gradska uprava
 • Pročitano: 57 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00

ODRŽANA 13. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Dana 7. lipnja 2018. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 14:00 sati održana je 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Vrlike.
Na sjednici se, između ostaloga, donijela Odluka o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Vrliku.
Isto se može pogledati u "Službenom glasniku Grada Vrlike" na poveznici koja slijedi:
 • Objavljeno u Gradska uprava
 • Pročitano: 82 puta
 • Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 30 Studeni -0001 00:00
Pretplati se na ovaj RSS feed